Derfor ødelægger sociale medier din koncentration

fokus nyDigitale teknologier som smartphones, der gør os i stand til at være online konstant, kan ødelægge koncentrationen. Det udmatter vores koncentration, men heldigvis findes der gode løsninger.

Videnskab.dk, 29. januar 2016, Af: Joachim Schmidt Wiewiura, researcher, Københavns Universitet, og Vincent Hendricks, professor, Københavns Universitet.

 

 

Digitale omgivelser trænger sig på

Milliarder af ansatte har i dag adgang til sociale medier, uanset om man er på Wall Street, i Indien, Tyrkiet eller Skandinavien. Vores liv er gennemsyrede af onlineforbindelsens muligheder for at logge ind, dele, ‘like’ eller kommentere en nærmest uendelig række af sager; fra venners private præstationer og bedrifter over tossede videoer til mere seriøse politiske diskussioner om religion og samfund.

Opblomstringen af sociale medier kan beskrives som en eksplosion af kommunikative rum, der overskrider traditionelle grænser. Sociale medier muliggør informationsstrømme og åbne kanaler, som ikke er set før; og eftersom disse kommunikationsstrukturers geografi er dynamiske og konstant ændrer sig, bliver den kognitive orientering iblandt dem stadigt sværere.

Administreringen af disse informationsstrømme eller ‘flows’ beror ofte kaotisk og vilkårligt på vores spontane lyst til at tjekke vores telefoner eller e-mailkonti. Det lader til, at vores digitale omgivelser bestandigt og nærmest undergravende trænger sig ind på vores fysiske arbejdsvilkår og arbejdsforhold gennem deres allestedsnærværende tilgængelighed.

Alle informationsrum er ikke altid forenelige

Digitale platforme er informationsrum, der medfører særlige typer af adfærdsbestemmende regelsæt, som ofte er i konflikt med andre informationsrum, fysiske såvel som digitale. Man er måske engageret i både en privat samtale på WhatsApp, mens man diskuterer på Facebook og ligeledes tjekker e-mailkonto, samtidig med at man forsøger at få styr på Excel-regnearket på kontoret.

Alle disse ‘rum’ er fulde af information, men de er ikke nødvendigvis forenelige med hinanden. En platform som Facebook er ikke et unikt informationsrum i og for sig, men et myriaderum med utallige informationssæt eller informationsrum. For eksempel er min søndagsfodboldgruppe forskellig fra både min nyhedsstrøm og chatfunktionen.

På denne måde er platforme, der muliggør frembringelsen af kommunikative informationsstrømme, både kommunikationsafsender og betingende for måden, hvorpå informationen er struktureret.

Pinball-effekten er psykologiske efterdønninger

Pinball-effekten, som forskerne kalder den, er præcis de psykologiske efterdønninger, der stammer fra jævnlige skift i informationsstruktur. Disse informationsrum eller informationssæt er harmløse i og for sig, men når de bliver parret eller siddestillet i én bevidsthed, resulterer det i kognitiv difussion, hvilket leder til desorientering, forvirring og, bogstaveligt talt, delokalisering. Kort sagt: uopmærksomhed og koncentrationstab.

Fordobling af rum udmatter opmærksomheden

Fordi man forsøger at være til stede i forskellige informationsrum simultant, leder det til svækket koncentration.

Studier viser, at det kan tage 15 til 25 minutter for hjernen »to get back where it was after stopping to check an e-mail«. Pinball-effekten, som forskerne kalder det, kan være skadelig for udførslen af opgaver, der kræver tilstrækkelig med opmærksomhed. Det bør reduceres så meget som muligt i læringsrum, på uddannelsesinstitutioner og hvor som helst, hvor minimal koncentration er påkrævet.

Her er mulige løsninger på koncentrationsproblemet

Der findes en lang række kendte evidente metoder og redskaber som træner din koncentration, dit fokus og som styrker dine positive tanker. Blandt de mest effektfulde metoder indgår træning af både tanker, krop og psyke; såkaldte body mind teknikker. En af de mest banebrydende og internationalt anerkendte hjerneforskere på området koncentration, skriver:

»I mit forskningsprogram har vi ledt 5-årige børn igennem et længere program, hvor de mediterer og dyrker yoga sammenlagt 90 minutter om dagen. Det viser sig, at de bliver markant bedre til at koncentrere sig og håndtere deres følelser. Ved at køre børnene gennem en hjernescanner, kan vi måle, at deres hjerner forandrer sig,« siger Richard Davidson.

Forskningsresultater viser sig allerede efter 10 og 20 minutter. Endvidere forskes der i hele verden på området koncentration, for såvel voksne som børn. Det handler bl.a. om hvordan man udvikler den venstre frontallap i hjernen, som hænger sammen med evnen til empati, positive følelser og færre bekymringer. Læs mere: http://videnskab.dk/krop-sundhed/topforsker-mindfulness-revolutionerer-vores-hjerner

 

Løsningerne findes lige til højre benet og på din arbejdsplads

Her er 5 bud på ledelse og selvledelse; mindre stress og mere koncentration: http://socialiqacademy.com/er-du

Her er ny viden og redskaber for ledere, medarbejdere og teams der i fællesskab vil udvikle koncentrationen: http://socialiqacademy.com/master-class-i-mental-traening-og-nytaenkning

Her er noget til dig der vil personlig udvikling og koncentration: http://socialiqacademy.com/kom-laer-og-udforsk-din-evne-til-dyb-indre-ro-og-styrke-i-dig-selv