Børnehaven er barndommens gade, og det er ikke bare noget med at blive klar til de næste skridt.
Politiken 27.juni 17:
»Selvfølgelig skal børn gøres klar til at komme i skole, men de skal først og fremmest gøres klar til at være hele mennesker, og det synes jeg, man glemmer.
Børnehaven og vuggestuen er barndommens gade, det er ikke bare noget med at blive gjort klar til det næste og til at præstere«. Daginstitutionsleder Susan Mathiesen.
Børnehaven udvikler opmærksomhedskultur
I samarbejde med Andreas Borg, Social IQ og Sct. Georgsgården Børnehave er alle medarbejdere igang med at udvikle fælles læring om opmærksomhedspædagogik via børn og voksnes fælles udforskning om egen praksis. Ved at udforske og lære balancen mellem udadrettet og indadrettet opmærksomhed i daginstitutionens hverdag.
En aktion som hele personalet har været i gang med siden januar ’18: Hvordan kan børnene lære at komme fra en ‘høj’ aktivitet ude på legepladsen (udadrettet opmærksomhed), gå ind i garderoben og sætte sig stille og rolig ind på blå stue og fortsætte med en stille aktivitet (indadrettet opmærksomhed)?
Personalet udforsker sammen hvordan fælles struktur og rammer kan tilgodese og styrke børnenes mulighed for opmærksomhed og læring. Opmærksomhed bliver et omdrejningspunkt, både blandt børnene, personalet og ift. de almindelige rammer i hverdagen.
Aktionslæring bruges som metode og redskaber for at kompetenceudvikle, udforske og lære og evaluere af de aktiviteter der skal igangsættes. ”Projekt opmærksomhedskultur” er nu blevet til et ni måneders aktionslæringsprojekt med støtte fra BUPL Fonden, som skriver:
”Interessant, velbeskrevet og nyskabende projekt med fokus på opmærksomhedspædagogik og kultur”. Skriver BUPL Fonden.
Vi oplever forældre, der spørger, hvorfor Albert beder om stilhed ved middagsbordet
I Sct. Georgs Gårdens Børnehave har yogaundervisningen også væsentlig betydning for børnenes læring og væren i hverdagen. Børnehaven har ansat egen yogalærer, og i de timer, laver de noget helt andet.
»I stedet for at tysse på børnene og råbe ’shh… nu larmer I for meget’ eller gøre alle mulige andre ting for at få ro og opmærksomhed ved måltidet, kan jeg bare helt roligt og inde fra mit hjerte sige ’i dag spiser vi i stilhed’. Det er magisk«, siger børnehavens egen yoga lærer Annette Brodersen. Helt op til 20 minutter kan de på Annette Brodersens opfordring sidde og nyde deres madpakker uden at mæle et ord.
Hverdagen er blevet mere rolig og har fået større fokus på, hvordan børnene har det med sig selv og hinanden. Mange er blevet bedre til at koncentrere sig og kan sidde for sig selv og lege i længere tid uden voksen indblanding og anerkendelse.
Efter vi er begyndt med yoga, oplever vi forældre, der spørger, hvorfor Albert beder om stilhed ved middagsbordet. Derfor har vi besluttet at videreudvikle vores kultur i daginstitutionen.